FAQ – Advocaat du Moulin en Partners

De afgelopen jaren kregen we al vele vragen van cliënten en partners. De vragen die we het vaakst te horen kregen, hebben we nu gebundeld op deze FAQ-pagina. Zo hopen we u sneller van een duidelijk antwoord te voorzien en transparant te zijn over onze manier van werken.

Wanneer heb ik een advocaat nodig en is dit verplicht?

U bent absoluut niet verplicht om een advocaat onder de arm te nemen wanneer u met een probleem geconfronteerd wordt. Wel dient u vanzelfsprekend goed te beseffen dat de juridische wereld in sneltempo evolueert en dat er steeds bepaalde spelregels gelden, die nageleefd dienen te worden. Wij raden aan om u minstens grondig te laten adviseren voordat u een beslissing neemt.

Hoe wordt een eerste advies verleend en is dit gratis?

Wij verstrekken geen telefonisch advies. Advocaat du Moulin en Partners hecht veel waarde aan een zeer persoonlijke aanpak, waarbij u op een rustige manier met al uw vragen bij ons terecht kan. Tijdens een eerste verkennend gesprek maken wij ruim de tijd om u te informeren en te adviseren. Wij vragen voor dergelijke eerste consultatie 100 EUR exclusief BTW. Meer informatie hierover vindt u op onze tarievenpagina.

Ben ik steeds verplicht om een dossier te openen bij een eerste consultatie?

Neen. Indien u voldoende geïnformeerd bent na een eerste gesprek of wanneer u nog over een aantal zaken wenst na te denken, wordt er geen dossier geopend. U bent vanzelfsprekend steeds welkom voor een tweede gesprek of voor de opening van een dossier indien u besluit beroep te willen doen op onze diensten. In dit laatste geval gaan wij over tot ondertekening van een dienstenovereenkomst zodat u van in den beginne perfect geïnformeerd bent omtrent onze werking.

Wat doet een advocaat?

Wanneer men aan de tussenkomst van een advocaat denkt, dan legt men vaak de link met procedures. Ons takenpakket is echter veel ruimer dan dat. U kan bij ons terecht voor advies, voor bemiddeling en voor bijstand in het kader van een procedure, zowel wanneer u zelf de rechtbank wenst te vatten, als wanneer u betrokken wordt in een procedure. Advocaat du Moulin en Partners hecht veel belang aan het bestuderen van alle mogelijkheden, waarbij wij samen op zoek gaan naar duurzame oplossingen.

Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

Zowel een advocaat als een jurist behaalden een universitair masterdiploma in de rechten.

Een advocaat volgde bijkomend een driejarige stage onder leiding van een ervaren advocaat om de kneepjes van het vak te leren. Daarbovenop dient een advocaat zich te houden aan specifieke regels, de zogenaamde deontologie en moet hij voldoen aan alle eisen, die gesteld worden door de Orde van Advocaten.

Enkel een advocaat kan en mag optreden voor een rechtbank, dit in tegenstelling tot een jurist, die zich voornamelijk bezig houdt met het bestuderen, toepassen en ontwikkelen van de wet, bijvoorbeeld door middel van adviesverlening.

Bij Advocaat du Moulin en Partners zijn enkel advocaten werkzaam, die u in elke fase kunnen bijstaan, voor, tijdens en na een procedure.

Kan ik bij Advocaat du Moulin & Partners voor elk juridisch probleem terecht?

Het juridisch landschap kent een constante evolutie, wat maakt dat wij ervoor kiezen om ons dagelijks verder te specialiseren in onze eigen vakgebieden, waarin wij een grote expertise hebben. U kan bij ons terecht voor advies en bijstand inzake personen- en familierecht, familiaal vermogensrecht, strafrecht en verkeersrecht en dit alles op een persoonlijke en professionele wijze. Met deze aanpak garanderen wij onze cliënten steeds dat hun belangen op de best mogelijke wijze behartigd worden.

Op de pagina rechtsdomeinen vindt u meer informatie over de zaken waarvoor u bij ons terecht kunt.

Wat kost de tussenkomst van een advocaat?

Dit is een vraag waarop wij geen pasklaar antwoord kunnen geven. Alles hangt af van onze werkzaamheden, de duur, de complexiteit en dergelijke meer. Wij zijn verplicht om vóór de aanvang van enige prestatie een provisie te ontvangen, waaromtrent wij u steeds informeren. Bovendien houden wij onze erelonen en kosten gedetailleerd bij op een timesheet, die u van ons ontvangt.

Bekijk zeker de tarieven van Advocaat du Moulin en Partners.

In sommige gevallen is het mogelijk dat uw rechtsbijstandverzekeraar tussenkomt in de kosten, bijvoorbeeld bij verkeerszaken of in de situatie waarbij u als slachtoffer van een misdrijf vergoeding wenst te bekomen. U contacteert hiervoor uw verzekeraar best op voorhand teneinde u voldoende te informeren.

Wat moet of kan ik doen wanneer ik geen advocaat kan betalen?

Voor mensen met financiële moeilijkheden, werd de juridische tweedelijnsbijstand in het leven geroepen. Wanneer uw inkomen niet boven bepaalde grenzen reikt, kan u in aanmerking komen voor gehele of gedeeltelijke kosteloosheid, waarbij u niet dient in te staan voor het ereloon en de kosten van uw advocaat. U kan Advocaat du Moulin en Partners steeds vragen om uw specifieke situatie na te kijken, dit aan de hand van uw samenstelling van gezin en de inkomstenbewijzen van de drie meest recente maanden van alle meerderjarige personen gedomicilieerd op uw adres.

(Verwijzing website Balie Antwerpen – Bureau voor Juridische Bijstand)

Staat uw vraag toch niet in bovenstaande lijst of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.