Bemiddeling

Bemiddeling houdt in dat u samen met een advocaat-bemiddelaar op zoek gaat naar passende oplossingen en is een zeer waardevol alternatief inzake de beslechting van familiale geschillen.

Takenpakket

  • Partijen grondig informeren
  • Een inzicht geven in de grond van de problematiek
  • Partijen helpen om zelf beslissingen te nemen
echtscheiding vereffening

Collaboratief onderhandelen

Sinds 2022 wordt er meer en meer ingezet op ADR ( alternative dispute resolution ).  

De rechtbanken trachtten iedereen warm te krijgen om te komen tot een minnelijke oplossing , wat uiteraard een goede zaak is . De bemiddelde oplossing staat ook in de wet ingeschreven . 

Iedereen kent intussen de bemiddeling en de onderhandeling .   

Een collaboratieve onderhandeling is een innovatieve en efficiënte bemiddelingsmethode om conflicten op te lossen op een gestructureerde, vertrouwelijke en respectvolle manier.  

Collaboratief onderhandelen draait om samenwerken: alle betrokken partijen, inclusief hun advocaten, komen samen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Hierbij worden wederzijdse belangen en behoeften centraal gesteld.  

In tegenstelling tot een familiale bemiddeling, waar één neutrale derde het proces leidt, werkt elke partij hier samen met hun eigen advocaat.

Meester Evelyne du Moulin is erkend als collaboratief advocaat en staat u graag bij.

Wat zijn de voordelen van collaboratief onderhandelen?

De methode van collaboratief onderhandelen biedt tal van voordelen.  

Ten eerste is het proces vertrouwelijk en snel, waardoor u tijd en kosten bespaart in vergelijking met een traditionele gerechtelijke procedure.  

Daarnaast behouden alle partijen een constructieve relatie, wat vooral waardevol is in gevallen waar een langdurige samenwerking of persoonlijke band behouden moet worden, bv. wanneer er gemeenschappelijke kinderen zijn . 

Een belangrijk kenmerk van collaboratief onderhandelen is de strikte geheimhouding. Alle uitgewisselde informatie en documenten blijven vertrouwelijk en kunnen niet worden gebruikt in een eventuele gerechtelijke procedure als de onderhandelingen niet slagen. Bovendien mogen de advocaten die betrokken zijn bij de collaboratieve onderhandelingen, nadien niet optreden in een gerechtelijke procedure over hetzelfde geschil. Elke betrokken advocaat zal dus zijn uiterste best doen om mee te denken aan een gezamenlijke oplossing. 

Bovendien is geen enkele partij tot iets gehouden: elke partij kan op elk moment een einde maken aan de onderhandelingen. 

Bij welke conflicten is dit interessant?

Collaboratief onderhandelen is geschikt voor een breed scala aan familiale geschillen zoals echtscheidingen, vereffeningen en verdelingen en erfeniskwesties. Het doel is steeds om in een veilige en respectvolle omgeving tot een gezamenlijke oplossing te komen, waarbij alle partijen betrokken blijven in het proces. 

Hoe ziet een collaboratieve onderhandelingsprocedure eruit?

Bij aanvang van een collaboratieve onderhandeling wordt een protocol ondertekend door alle partijen en hun advocaten. Dit document legt de basis voor de samenwerking en de vertrouwelijkheid van het proces. 

Indien de partijen dankzij de onderhandeling een akkoord bereiken, wordt dit vastgelegd in een collaboratief onderhandelde overeenkomst. Deze overeenkomst kan vrijwillig uitgevoerd worden door de betrokken partijen.  

Indien gewenst, kan het akkoord omgezet worden in een uitvoerbare titel en wordt het gehomologeerd door de rechtbank  om de naleving ervan te garanderen. 

Neem contact met ons op om de mogelijkheden van collaboratief onderhandelen te bespreken en een afspraak in te plannen. Samen streven we naar een constructieve en duurzame oplossing. 

Familierecht: 2 handen die elkaar vasthouden

Bemiddeling maakt het verschil

Heel vaak worden familiale conflicten uitgevochten op de rechtbank. Voor partijen wordt hun gelijk halen het belangrijkste, terwijl het bekomen van een constructieve oplossing uit het oog wordt verloren. Dit kan leiden tot zeer pijnlijke situaties, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn.

Een bemiddelaar kan ervoor zorgen dat de communicatie tussen partijen hersteld wordt en het conflict op een andere manier wordt benaderd. In de meeste gevallen worden de oplossingen die door alle partijen werden aanvaard, ook beter nageleefd.

Gerechtskosten besparen bij bemiddeling

Procedures voor de rechtbank voeren duurt lang, is tijdrovend en arbeidsintensief. Hoewel bij een bemiddeling vaak meerdere sessies nodig zijn, zal de kostprijs slechts een fractie bedragen van de kostprijs van een gerechtelijke procedure.

Alle mogelijke familiale conflicten komen in aanmerking voor bemiddeling, onder meer:

  • De verblijfsregeling voor kinderen
  • De bepaling van onderhoudsgelden
  • De typische conflicten die ontstaan bij het beëindigen van de samenleving

Meester Evelyne du Moulin zal als bemiddelaar trachten steeds op zoek te gaan naar oplossingen die ervoor zorgen dat er op een systematische wijze een einde gemaakt wordt aan het conflict, waarbij partijen zelf beslissingen nemen en zij steeds evenveel invloed hebben.

Neem contact met ons op om uw afspraak in te plannen. Onze tarieven kan u hier raadplegen.