De Familierechtbank sprak de echtscheiding uit. Wat nu? De procedure vereffening en verdeling in een notendop.
Wanneer de Familierechtbank de echtscheiding tussen twee echtgenoten uitspreekt, wordt in datzelfde vonnis ook steeds een notaris-vereffenaar aangesteld.
Als jullie het eens zijn over deze aan te stellen notaris, dan zal de Rechtbank deze keuze respecteren. Indien er echter dienaangaande een discussie bestaat of indien jullie geen specifieke keuze hebben, dan duidt de Familierechter zelf een notaris aan.
Het is van belang om te weten dat het echtscheidingsvonnis niet voldoende is om definitief als uit de echt gescheiden te worden beschouwd. Het is noodzakelijk dat het vonnis op verzoek van één van beide echtgenoten betekend wordt aan de andere echtgenoot, wat gebeurt door tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder.
Één maand na deze betekening, is de echtscheiding definitief en wordt deze ook overgeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Bij het definitief worden oftewel het in kracht van gewijsde treden van de echtscheiding, is ook het huwelijksstelsel definitief ontbonden en kan de notaris-vereffenaar aan het werk gezet worden.
Het is aan één van jullie om de notaris te verzoeken zijn of haar door de Rechtbank uitgesproken opdracht te aanvaarden en de gerechtelijke procedure inzake de vereffening en verdeling aan te vatten. Deze notaris is vervolgens bij wet verplicht om – tenzij hierover tussen jullie een andersluidend akkoord bestaat – binnen de twee maanden na dit verzoek de werkzaamheden te openen.
Dit betreft de officiële start van de procedure.
Jullie worden alsdan meestal bij aangetekend schrijven uitgenodigd om aanwezig te zijn op een eerste vergadering op het kantoor van de notaris. Doorgaans bevat dergelijke uitnodiging van de notaris heel wat nuttige informatie, zo onder meer omtrent de bedoeling van de vergadering, de verwachtingen ten aanzien van partijen, de te betalen provisie, … Ook wijst de notaris veelal op het belang om in deze fase, indien dit nog niet het geval zou zijn, een advocaat te raadplegen.
De procedure van de gerechtelijke vereffening en verdeling is erg complex en bovendien dient er rekening te worden gehouden met heel wat formaliteiten en welbepaalde bindende termijnen. Advocaat du Moulin & Partners is gespecialiseerd in deze materie en loodst je graag door deze procedure.
Tijdens een eerste vergadering zal de notaris veelal hoofdzakelijk inlichtingen trachten te bekomen van jullie en polsen of er geen mogelijkheid is om tot een minnelijke oplossing te komen. Het verzoenen van partijen is immers heden ten dage een essentiële functie van de notaris. Wanneer er sprake is van welbepaalde akkoorden, dan zal de notaris deze opnemen in een proces-verbaal. Indien dit echter niet het geval is of wanneer er nog overblijvende discussiepunten zijn, dan zullen tijdens deze vergadering – of desgevallend tijdens een tweede vergadering – duidelijke afspraken gemaakt worden in het kader van het verloop van de procedure.
Zo worden er bindende termijnen vastgelegd, waarbinnen jullie vorderingen – in de vorm van schriftelijke nota’s – en bijhorende bewijsstukken dienen over te maken. Het belang hiervan is niet te onderschatten: de notaris houdt immers geen rekening met aanspraken en stukken die buiten de vastgelegde termijnen worden bezorgd.
Ook op dit vlak is het van groot belang dat je bijgestaan wordt door een raadsman, die hierin expertise heeft én goed weet welke informatie door jou bezorgd moet worden. De procedure vereffening en verdeling vergt met andere woorden een zeer goede samenwerking tussen jou en de advocaat, reden waarom een aanpak op maat absoluut noodzakelijk is.
Advocaat du Moulin & Partners zal jou begeleiden en zeer gedetailleerd informeren, zodat er geen essentiële informatie verloren gaat en alles op juridisch correcte wijze vertaald wordt, dit aan de hand van alle nodige bewijzen.
Tijdens de procedure vereffening en verdeling is het in eerste instantie van belang om een goed zicht te krijgen op het actief en het passief van de ontbonden huwgemeenschap of de onverdeeldheden tussen jullie (bij een scheiding van goederen), aangezien de notaris-vereffenaar uiteraard dient te weten wat er exact vereffend en verdeeld moet worden. Het gaat dan onder meer om jullie onroerend(e) goed(eren), jullie inboedel, de gelden op rekeningen, andere financiële activa, lopende kredieten en leningen, …
Indien over het voormelde discussie bestaat of wanneer je meent dat je ex-echtgeno(o)t(e) bepaalde zaken verzwijgt, dan kan aan de notaris gevraagd worden om over te gaan tot de opmaak van een boedelbeschrijving, dewelke steeds afgesloten worden met een eedaflegging. Ook wordt er in de praktijk vaak in de beginfase een landmeter-deskundige aangesteld om de waarde te kennen van het/de onroerend(e) goed(eren).
Voorts is het dan de bedoeling om schriftelijk vorderingen of aanspraken te formuleren. Het kan dan gaan om de vordering tot overname bij voorrang oftewel de preferentiële toewijzing van de gezinswoning, vorderingen tot vergoeding – bijvoorbeeld wanneer je eigen gelden besteedde bij de aankoop van een gemeenschapsgoed of wanneer er gemeenschapsgelden gebruikt werden om een eigen schuld te voldoen -, vorderingen in het kader van de beheersrekening – bijvoorbeeld tot het bekomen van een woonstvergoeding wanneer je ex-partner de gezinswoning bleef bewonen of om terugbetaling te vragen van kosten, die exclusief door jou voor rekening van de ontbonden huwgemeenschap betaald werden -, …
Wanneer de schriftelijke nota’s met bewijzen uitgewisseld werden, is het aan de notaris-vereffenaar om binnen een termijn van vier maanden een staat van vereffening en verdeling met voorstel van verdeling op te maken, waarin geoordeeld wordt omtrent de voormelde vorderingen. De notaris-vereffenaar is met andere woorden degene die effectief beslissingen neemt in het kader van de vereffening en verdeling, niet de Rechtbank. Enkel wanneer jij/jullie het niet eens zou(den) zijn met het oordeel van de notaris dient de Familierechtbank opnieuw gevat te worden.
Moge het duidelijk zijn dat de professionele doch tevens persoonlijke begeleiding van een advocaat bij deze procedure onontbeerlijk is, dit onder meer gelet op de juridische complexiteit ervan.
Advocaat du Moulin & Partners kent een jarenlange expertise in dit vakgebied en staat je graag met raad en daad bij