Plots ontvang je van de gerechtsdeurwaarder een dagvaarding om op korte termijn te verschijnen voor de Familierechtbank of via een aangetekende brief van de rechtbank een verzoekschrift. Je had zulks niet verwacht of je had de bedoeling te trachten om samen met je partner tot een oplossing te komen voor jullie huwelijkse of relationele problemen. Familierecht en familiaal vermogensrecht zijn complexe materies en je zit met tal van vragen.
Bij Advocaat du Moulin & Partners ben je aan het juiste adres. Wij hebben een decennialange expertise in deze materies en zullen je uiteraard met raad en daad bijstaan. Alles wordt je haarfijn uitgelegd tijdens een consultatie op ons kantoor.
Bij een eerste consultatie zullen wij de dagvaarding of het verzoekschrift bekijken en nazien of we aansluiting vinden bij je specifieke situatie. Wij luisteren ook graag naar je wensen, verlangens en eisen en gidsen je naadloos door deze complexe materie.
Wij zullen je, conform de vereisten van de wet trouwens, ook tonen dat er mogelijkheden bestaan om deze zaak op een minnelijke manier op te lossen en de procedure niet de enige weg is (Artikel 444 van het Gerechtelijk Wetboek ). Echter dien je voor een oplossing op minnelijke wijze met twee partijen te zijn , doch het is wel van het grootste belang om dit te overwegen en goed in ogenschouw te nemen.
De strijd tussen twee partners dient liefst vermeden te worden en dit niet alleen in jullie eigen belang, maar ook in het belang van jullie dierbaren en het meest in het bijzonder, van jullie kinderen. Ook de Familierechtbank van Antwerpen kiest er sinds 2022 resoluut voor om het strijdmodel zo veel als mogelijk te verlaten en te evolueren naar een participatiemodel waarbij partners/ouders geholpen worden om samen een oplossing vinden. Op de eerste zitting voor de Familierechtbank zal je persoonlijk aanwezig moeten zijn. Deze Rechtbank mikt zeer in het bijzonder op onderhandeling, bemiddeling, hulpverlening en de Kamer Minnelijke Schikking. Er zijn opvolgkamers gecreëerd voor (ouder)paren die nog wensen te onderhandelen, te bemiddelen of hulpverlening in te schakelen.
Het spreekt voor zich dat, indien jullie er op minnelijke wijze niet uit geraken, wij je niet in de steek laten en je verder zullen loodsen door de te volgen procedure, waarbij uiteindelijk de rechtbank een vonnis zal maken, dat de situatie tussen de partners en voor de kinderen zal regelen. Voor zowel bemiddeling, collaboratief onderhandelen in familiezaken als voor een onderhandeling tout court kan je bij Advocaat du Moulin & Partners terecht.
De minnelijke oplossingstrajecten zijn geen wondermiddel, doch een vonnis van de rechtbank is dit evenmin. Indien jullie met twee partners bereid zijn om te trachten tot een oplossing te komen en het strijdmodel te verlaten, dan kunnen jullie kiezen uit een aantal methodes om alvast te trachten deze oplossing te bekomen.
Dit kan zeker ook nog als de procedure voor de Familierechtbank reeds een aanvang heeft genomen en dit zal door de Familierechter op de eerste zitting enkel maar toegejuicht en gestimuleerd worden. Je vraagt je af wat een en ander betekent. Wat houden onderhandelen, collaboratief onderhandelen en bemiddelen specifiek in familiale aangelegenheden nu precies in?
- Onderhandelen is de meest gekende vorm. Beide partners proberen via een gesprek, eventueel in het bijzijn van hun beider advocaten of in persoon, een oplossing te bereiken voor hun problemen. Partijen vertrekken beiden vanuit hun eigen, vaak tegenovergesteld standpunt en matigen geleidelijk om ergens in het midden uit te komen.
- Collaboratief onderhandelen is een onderhandelingsmethode met als doel een akkoord te bereiken dat door partijen aanvaard wordt en duurzaam is, met respect voor de belangen en behoeften van de beide partijen, die worden bijgestaan door hun eigen advocaat-collaboratief onderhandelaar.
- Bemiddeling of mediation is een gekende methode om te trachten een conflict op te lossen. Hierbij doen beide partijen beroep op een onpartijdige en neutrale derde – een bemiddelaar -, die twee partijen begeleidt bij het vinden van een oplossing. De bemiddelaar zal trachten de dialoog tussen partijen te herstellen door jullie te laten luisteren naar elkaar en zal proberen een respectvolle communicatie te bevorderen.
Het spreekt voor zich dat je steeds contact met ons kan opnemen om een consultatie te boeken op ons kantoor om een en ander verder op te helderen en toe te passen op jouw specifieke situatie.
Antwerpen, 21 februari 2022.